Sanastoa

Centered Riding®: Centered Riding® -kirjojen kirjoittajan Sally Swiftin kehittämä menetelmä, jossa hyödynnetään itämaisista kamppailulajeista ja Alexander -tekniikasta peräisin olevia ajatuksia opetettaessa ratsastajia hallitsemaan ja käyttämään kehoaan tehokkaasti hevosen selässä. Centered Riding® -idean muodostavat pitkälti sen neljä kulmakiveä (pehmeä katse, oikea hengittäminen, keskittäminen ja rakennuspalikat) sekä perustukset.  

Pehmeä katse: Laaja-alainen katse, jota ei erityisesti ole kohdistettu mihinkään pisteeseen.
Pehmeän katseen avulla näkee enemmän ja tulee tietoiseksi ympärillä tapahtuvista asioista
koska käytetään koko näkökenttää.
  
Oikea hengitys: Pallea on hengityksen tärkein tekijä, mutta koko keho osallistuu hengittämiseen.
Keskittäminen: Annetaan huomion tipahtaa kehossa alaspäin, selkään ja lähes lantion
sisään. Tämä aktivoi vartalon keskipisteessä olevaa suurta hermokeskusta, joka kontrolloi
koko kehoa. Aivot antavat suunnan. Sallitaan keskipisteen olla kontrollipiste.
 Rakennuspalikat: Tasapainoa. Palikka kerrallaan täsmälleen alapuolella olevien päälle
 antaa vakaan tasapainon
Perustukset: Yhteys maahan, joka antaa turvaa, energiaa ja voimaa. (juurtua maahan)
Tasapaino: Tasapaino ratsastuksessa tarkoittaa ratsastajan kehon tasapainoa sijoitettuna täsmälleen hevosen massakeskipisteen (tasapainopisteen) yläpuolelle. Hevosen ratsastaminen sen tasapainopisteestä käsin edesauttaa hevosta saavuttamaan tasapainonsa.
Rytmi: Hevosen liikkuessa rytmikkäästi on askelluksessa tasainen ääni.
Flow: Tunne vapaasta eteenpäin liikkumisesta (ei vauhdista), joka tuottaa energian kanssa voimaa ja joustavuutta
Tietoisuus: Tarkoittaa tietoisuutta aktiivisuudesta, myös oman kehon ja hevosen kehon sisäisestä aktiivisuudesta sekä ohjaajana toimittaessa oppilaan sisäisestä aktiivisuudesta.
Antaa tapahtua: Kyky pystyä olemaan olematta koko ajan kontrolloimassa kaikkea. Ymmärrys siitä, että luonnollinen, oikea tapa liikkua voi tapahtua ja tapahtuu, jos siihen ei koko ajan sekaannu.
Itse: Oma kehomme ja mielemme muodostama kokonaisuus
Keskitä ja kasva: Etsi keskipisteesi. Anna kaiken sen yläpuolella kasvaa ylöspäin ja kaiken sen alapuolella kasvaa alaspäin. Keskitä ja kasva etenee aina kahteen suuntaan, sekä ylös että alas, keskipisteen säilyessä voimakkaana ja hiljaisena.
Occipital joint: Kaksi pistettä kallon pohjassa korvien välissä, missä kallo tasapainottuu ylimmän selkänikaman (atlasnikaman) päälle.
Alexander-tekniikka: Menetelmä kehon uudelleen kouluttamiseksi parempaan tasapainoon ja yhtenäisyyteen, jossa kiinnitetään erityistä huomiota asentoon ja liikkeeseen.
Perushallinta (primary control): Herra Alexanderin käyttämä termi, joka tarkoittaa ”vapautetaan niska sallimaan pään liikkuminen ylös ja eteenpäin sekä selän piteneminen ja leveneminen”
Olla peräänannossa/kuolaimella: Kun hevonen on kuolaimella, on sen kaula rentona ja niska vapaa. Sen pää roikkuu pehmeästi niskasta ja se imeskelee rauhallisesti kuolainta. Hevosen selkä on pehmeä, leveä, ylhäällä ja pitkä samalla, kun sen takaosa aktivoituu ja takajalat polkevat rungon alle hevosen koulutustasoa vastaavasti. Energia siirtyy hevosen takajaloista sen selän ja kaulan läpi hevosen niskasta ylös ja eteen. Hevosen vatsalihakset ovat rennon aktiiviset. Hevonen on tasapainossa ja kantaa itsensä sekä osoittaa koulutustasonsa mukaista eteenpäinpyrkimystä.
Välitön päämäärään pyrkiminen (end gaining): (Lyhytjänteistä) päämäärään pyrkimistä.
Epäsuorat keinot (means whereby): Matkalla kohti päämäärää kiinnitetään huomiota jokaiseen välivaiheeseen. On hyvin palkitsevaa (matka on tärkeämpi kuin päämäärä).
Aikomus: Aikomus tarkoittaa selkeää käsitystä siitä mitä aikoo tehdä ja keinoista sen saavuttamiseksi. Selkeä aikomus!
Taipumaton käsi: Selkeä aikomusta käyttäen voit tehdä kädestäsi taipumattoman. Helppo tapa esitellä kamppailulajeissa esiintyvää voimaa.

Centered Riding® Inc.      www.centeredriding.org
(Translated from English by Eerika Häkkinen 4.5.2011)