Kuminauhamainen pidentyminen

Kuminauhamainen pidentyminen (Sally Swift, elokuussa 1987)

Jos venytät kuminauhaa molemmista päistä, se venyy pidemmäksi.
Jos piirrät kaksi pistettä kuminauhaan ja venytät sen jälkeen sitä, pisteet liikkuvat kauemmas toistaan.

Jos kiinnität kuminauhan toisen pään johonkin ja venytät kuminauhaa toisesta päästä ylöspäin, liikkuu kumpikin piste ylöspäin ylemmän liikkuessa enemmän. Nämä pisteet vastaavat lantiota ja ylävartaloa.

Tätä mielikuvaa kannattaa käyttää tukipilariharjoituksessa tai missä tahansa muussa kehon pidennyksessä niin ratsailla kuin maassakin. Tämä on erityisen hyvä mielikuva puolipidätteisiin. Tukipilariharjoituksessa samoin kuin puolipidätteissä annetaan alaselän levitä, minkä se tekeekin saadessaan luvan. Tietoinen yritys levittää alaselkää aiheuttaa selän jännittymisen. Kuminauha mielikuva ei aiheuta lihasjännitystä edes tukipilariharjoituksessa – kyse on samanlaisesta jännittymättömyydestä kuin taipumaton käsi harjoituksessa.

Käytettäessä kuminauhavertausta Centered Riding® opetuksessa, syntyy merkitysopillinen ongelma. Jos ratsastajaa kehotetaan pidentämään kehoaan, hän yleensä kuulee pyynnön ”pidennä hevosen askelta”. Sen sijaan ilman hevosta olevien ihmisten pyytäminen pidentymään yleensä toimii. Ratsailla olevia kannattaakin kehottaa termillä ”keskitä ja kasva”. Kun opetat kuminauhapidentymistä tukipilariharjoituksissa ilman hevosta työskentelyssä, kykenevät ratsastajat yleensä ”keskittämään ja kasvamaan” ollessaan ratsailla. Silloin tarvitaan vain satunnaisia muistutuksia ”kuminauhan venyttämisestä”.

Jos siirryt tukipilariharjoituksen olkapäistä tuuppaamisesta käsistä vetämisharjoitukseen, toimii kuminauha ajatus erinomaisesti. ”Hevosena” olevan ihmisen on laitettava kätensä ranteiden kohdalta ristiin, jotta ”ratsastaja” voi ottaa suoran otteen ”hevosen” käsistä peukalot ylöspäin. ”Ratsastajan” tulee pitää nyrkit samalla tavalla pehmeinä kun ohjia pidellessä. ”Hevonen” huolehtii otteen pitävyydestä. ”Hevonen” alkaa asteittain lisätä vetoa kun ”ratsastaja” juurtuu maahan ja venyttää kumi-nauhaansa. Varmista että ”ratsastaja” ei lukitse niveliään. Samalla tavalla kuin avut vaikuttavat vain hetken ennen myötäämistä, kuminauhaakaan ei venytetä kuin hetken aikaa. ”Ratsastajan” toistaessa kuminauhanvenytysajatusta tai pidentymisajatusta ”hevonen” tuntee ne voimaimpulsseina, mikä pätee myös tavallisen tukipilariharjoituksen tuuppauksiin. Tämän vuoksi ”keskitä ja kasva” on erinomainen tapa tehdä puolipidäte tai tasapainottaa oikeaa hevosta, joka ei yleensä kyseenalaista tämän tyyppistä voimaa.


 Miksi pidentymisestä saa voimaa?  (Sally Swift, elokuussa 1987)

Pidentymisen avulla voit estää tahdonalaisten lihasten virheellisen, opitun tai kaavamaisen käyttämisen aiheuttamat häiriöt. Pidentyminen sallii ajattelun avulla tapahtuvan tietoisen koordinoidumman ja tehokkaamman lihasten käytön.

Kun poistat häiriöt, sallit energiasi 100 % käytön käsillä olevaan tehtävään sen sijaan, että osa siitä kuluu hyödyttömään jännittämiseen.

Pidentyminen ei tarkoita ryhtiä tai asentoa. Se on dynaamista laadukkuutta. Ei ole olemassa oikeaa asentoa vaan kyse on aina pään, kaulan ja kehon välisestä vuorovaikutuksesta. Tämä koskee yhtälailla ihmistä ja hevosta.

Centered Riding, Inc  www.centeredriding.org
(Original text revised 20.3.1996. Translated from English by Eerika Häkkinen 4.5.2011)